Spītējot vējainajam un lietainajam laikam, Vides akadēmijas dalībnieki devās uz Kalngali, lai dabā ieraudzītu augsnes īpašību attīstības gaitu smilšainu nogulumu apgabalos. Augsnes šajā teritorijā veidojušās uz smilšainiem nogulumiem, kādi šodien ir atrodami pludmalē.

Jaunieši uzzināja par smilšu minerālo sastāvu, noteica to rekciju un fizikālās īpašības. Virzoties dziļāk iekšzemē, jaunieši meklēja pārmaiņas, kas ar smiltīm ir notikušas laika gaitā, attīstoties augsnes profilam: kā attīstoties augsnes garozai mainās augsnes pH priekškāpās, kā laika gaitā, nobiru uzkrāšanās mežā un organisko skābju iedarbības rezultātā, augsnes virskārtā noārdās mazāk noturīgi minerāli. Dziļāk iekšzemē, kur augsnes attīstības process ir noritējis ilgāk, Vides akadēmijas dalībnieki izveidoja pētbedri un aprakstīja Tipiskā podzola augsni.

Palīdzot līdz paņemtajām siltajām tējām un sarunām, nodarbība noritēja kā plānots. Jaunieši ieguva jaunas zināšanas, draugus un apņēmību piedalīties arī nākošajās Vides akadēmijas nodarbībās.

Dalīties